Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /homepages/46/d446131143/htdocs/creualta/wp-content/plugins/siteorigin-panels/inc/styles-admin.php on line 392
Mindfullness - Psicologia Clínica Creu Alta
Warning: preg_replace_callback(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 22 in /homepages/46/d446131143/htdocs/creualta/wp-content/plugins/so-widgets-bundle/base/siteorigin-widget.class.php on line 853

Warning: preg_replace_callback(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 22 in /homepages/46/d446131143/htdocs/creualta/wp-content/plugins/so-widgets-bundle/base/siteorigin-widget.class.php on line 853

Què és el mindfulness?

El mindfulness és una tècnica de meditació que va tenir el seu origen en el meditació zen, però que a poc a poc va anar guanyant popularitat a tot el món fins que la Psicologia va investigar sobre la seva eficàcia i adoptar la meditació mindfulness com un mètode per manejar les emocions i tractar diferents trastorns, adaptant-lo a la cultura occidental.

El principal objectiu de la meditació mindfulness és eliminar el sofriment innecessari. Per aconseguir-ho, es potencia la introspecció i l'autoconeixement, de manera que la persona aconsegueixi un equilibri interior que li permeti enfrontar amb major serenitat seus problemes i conflictes.

L'evidència científica que hi ha darrere de la meditació mindfulness.

La meditació mindfulness o atenció plena ve recolzada per una àmplia base científica. S'ha estudiat els efectes que la meditació mindfullness té en el cervell, i s'ha comprovat que produeix canvis a nivell neurològic, predisposant el nostre cervell per a les emocions positives. Vegem les conclusions a què han arribat alguns d'aquests estudis:

  • Un estudi realitzat a la Universitat de Wisconsin va revelar que la meditació mindfulness enforteix el sistema immunitari fent que aquest produeixi més anticossos quan és atacat per un virus.
  • Una investigació realitzada a la Universitat de Chicago va descobrir que la meditació mindfulness disminueix considerablement els nivells de cortisol, una hormona que s'allibera en situacions d'estrès i que afecta el correcte funcionament del nostre metabolisme i debilita el sistema immunitari.
  • Psicòlegs de la Universitat de Califòrnia van descobrir que un entrenament en meditació mindfulness de tan sols vuit setmanes no només protegeix la memòria del pas del temps i els danys provocats per l'estrès sinó que fins i tot la potència i permet accedir als records amb més facilitat.
  • Una altra investigació, realitzada a la Universitat de Califòrnia, va comprovar que la pràctica sistemàtica del mindfulness provoca canvis estables en el funcionament cerebral que ens confereixen una major flexibilitat mental i potencien la nostra capacitat d'observació i d'autocontrol.

En què consisteix la teràpia amb Mindfulness

En l'àmbit de la teràpia, mindfulness (atenció plena), proporciona una perspectiva més experiencial, en la qual s'aposta per estratègies de canvi indirecte. A través d'aquest mètode s'intenta que la persona accepti les situacions i emocions tal com ocorren, la qual cosa el condueix a adoptar comportaments diferents dels que van generar o agreujar el problema.

Amb l'ús de les tècniques de mindfulness es pretén que la persona sigui conscient del que està succeint, tant al seu interior com en el seu entorn. Durant la teràpia amb mindfulness, el psicòleg se centra en les emocions i sensacions, intentant que aquestes flueixin de manera natural. La persona només ha de deixar-se portar i una vegada que es converteixi en un observador atent, aconseguirà alliberar-se de les emocions que li pertorben, aquestes de les quals intentava escapar.

De fet, sovint les persones que acudeixen a consulta tenen dificultats per acceptar els seus problemes, de manera que la lluita contra els símptomes es converteix en moltes ocasions en alguna cosa que augmenta i manté el problema (quan el problema és la solució), per la qual que el primer pas de la psicoteràpia consisteix a ajudar-los a prendre consciència del conflicte. El mindfulness no només propicia un estat de consciència plena, sinó que també els ajuda a comprendre el que succeeix i, per tant, disminueix automàticament la tensió.

Una vegada que comprenem i acceptem les situacions i emocions que ens estan causant dany, la nostra ment posa en marxa els seus mecanismes naturals d'autoregulació, que no s'havien pogut activar perquè estàvem massa ocupats bloquejant o amagant el malestar.

El proper pas consisteix a triar les situacions en què ens implicarem activament, en quins projectes invertirem el nostre temps i esforç. De fet, la meditació mindfulness no implica una acceptació passiva, sinó que ens permet redirigir la nostra energia cap a les activitats més importants, obviant la resta.

Els tres pilars fonamentals de la meditació mindfulness

Atenció focalitzada  en el present

No es tracta simplement de centrar-se en l'aquí i ara sinó d'experimentar les situacions i sensacions sense intentar controlar-les. No implica canviar un pensament "negatiu" per un altre "positiu" sinó viure les coses, sense ànim de controlar el que passa, sense l'influx del passat i sense la preocupació pel futur. L'objectiu no és controlar el malestar, l'enuig o la tristesa, sinó experimentar-los, sense més. Paradoxalment en experimentar el que passa sense lluitar contra això, sense jutjar-lo, i per tant sense jutjar-nos, alleugem el sofriment i sentim una major calma i un major autocontrol.

Ment oberta a l'experiència

Implica obrir la ment a les vivències, centrant-se fonamentalment en les sensacions i emocions que aquestes generen. Es tracta d'evitar la crítica i qualsevol tipus de prejudici perquè es considera que aquests alteren l'experiència en si. Els estereotips només serveixen per encasellar les situacions dins de certs paràmetres i fan que aquestes perdin la seva veritable riquesa. Es tracta d'assumir la postura d'un observador.

Acceptació sense judici

Durant el mindfulness es persegueix l'objectiu d'acceptar l'experiència, sense fer cap tipus de valoració. Les emocions i pensaments suposadament "negatius" s'accepten com una cosa natural. Quan no valorem ni rebutgem aquestes reaccions, la nostra ment retroba el seu equilibri i aquestes sensacions deixen de ser molestes i d'exercir un influx perjudicial, perden el seu poder sobre nosaltres.