Entrenaments de Neurofeedback per TDAH

Tot i que el Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat (TDAH) és un trastorn d’etiologia múltiple, on la presència de diversos factors és fonamental per determinar els patrons i subtipus del trastorn, des de fa molts anys hi ha evidències mèdiques i científiques sobre que el TDAH és una condició disfuncional neurobiològica, on l’existència de patrons disfuncionals neuroquímics i neuroanatòmics en certes àrees cerebrals com són les zones prefrontals i orbita-frontals, estan especialment danyades i que presenta una disfunció neurofisiològica significativa, que gràcies al desenvolupament de tècniques específiques i computeritzades en l’àrea de la neuroimatge i la neurofisiologia, a dia d’avui és possible recollir.

Aquestes disfuncions neurofisiològiques, s’aprecien a nivell de les ones elèctriques cerebrals, és a dir, les ones que recullen les oscil·lacions en l’activitat elèctrica del cervell quan estem fent una activitat (una tasca, dormir, pensar, etc.).

Aquestes ones són detectades en el cervell humà a través d’un electroencefalograma (aparell que recull l’activitat elèctrica cerebral mitjançant sensors sobre el cuir cabellut anomenats elèctrodes). Aquestes es diferencien entre si en funció de la intensitat i freqüència:

 • Les ones alfa s’originen sobretot en el lòbul occipital (la part posterior del cervell) durant períodes de relaxació, tranquil·litat i benestar.
 • Les ones beta estan relacionades amb un estat d’alerta i atenció conscient. Es registren quan la persona es troba desperta i en plena activitat mental.
 • Les ones delta normalment estan associades amb etapes de son profund i meditació o tràngol.
 • Les ones theta estan relacionades amb un estat de vigília. Les característiques d’aquest estat són: memòria plàstica, harmonia, motivació, fantasia, imaginació i inspiració creativa.

En el cas dels nens / es amb TDAH els seus patrons normals d’activitat elèctrica cerebral es caracteritzen per un increment de les ones cerebrals theta i una disminució de les ones alfa i beta. És a dir, aquests nens / es presenten un increment de l’activitat o de l’excitació, i en canvi, mostren una disminució de l’estat de relaxació, de repòs i de l’atenció conscient, el que es tradueix a nivell comportamental en inatenció, hiperactivitat i distractibilitat.

En el cas del TDAH, una gran part dels estudis se centren el patró de les ones theta i beta, i més concretament en la ràtio (o proporció) theta / beta, pel fet que una ràtio d’ones theta / beta excessivament elevat es s’associa amb problemes atencionals, de concentració i fins i tot de control d’impulsos.

En què consisteix el neurofeedbak?

El neurofeedback, també anomenat retroalimentació electroencefalografia, és un tractament neurocomportamental destinat a l’adquisició d’autocontrol sobre determinats patrons d’activitat cerebral i l’aplicació d’aquestes habilitats en les activitats de la vida diària.

Els dos tipus d’intervenció que es duen a terme amb neurofeedback en nens amb TDAH són: l’entrenament amb potencials corticals lents (SCPS) i l’entrenament amb ones theta / beta.

Les sessions de neurofeedback són monitoritzades per un terapeuta qui li col·loca un o més elèctrodes al cuir cabellut i als lòbuls de les orelles al nen / a. Els elèctrodes funcionen simplement com sensors que recullen la informació sobre l’activitat elèctrica del seu cervell que és recollida automáticamentepor un programa informàtic que analitza el patró d’ones cerebrals en temps real.

Aquesta tècnica és completament inofensiva i gens invasiva i el format s’assembla molt al d’un videojoc en el qual es poden obtenir puntos usant el cervell. El nen / a juga només amb el seu cervell (sense usar el teclat o una palanca de control). Cada vegada que el seu patró d’ones cerebrals s’acosta al patró objectiu, s’anota la marca. Al llarg de tota la prova se li informa al nen / a de com van sent els seus resultats i el seu rendiment en l’activitat, perquè pugui modificar l’activitat del seu cervell en funció de l’objectiu / recompensa.

El neurofeedback, en ser un aprenentatge gradual, requereix de diverses sessions depenent del nen / a, del progrés i dels resultats.

L’eficàcia d’aquesta tècnica depèn també de la pròpia motivació del subjecte per completar i continuar amb l’entrenament. En el cas dels nens amb TDAH, això no suposa un problema, ja que la prova els resulta altament motivant i atractiva.

En les primeres etapes de l’entrenament (fase inicial) es recomana fer entre 2-3 sessions per setmana. A mesura que avança l’entrenament es van reduint el nombre de sessions fins a una sessió per setmana.

L’objectiu i la finalitat terapèutic d’aquest tractament per al TDAH es basa en el Condicionament Operant, això és, al donar-li informació al nen / a sobre com funciona el seu cervell (si ho està fent bé o ha de modificar la seva patró cap a una direcció determinada) permet al nen / a que rep aquestes instruccions en el mateix moment en què està realitzant la tasca, atendre els errors i entrenar les funcions sobre les que normalment no tenen un control conscient, com són: la direcció del focus de la atenció, la planificació, la consecució de metes en funció de reforçadors i objectius, l’autocontrol i l’autoregulació dels nivells d’atenció i concentració, així com inhibir els estímuls distractors.

Es considera que els beneficis a llarg termini de l’entrenament amb neurofeedback per al TDAH puguin ser:

 • Un augment en el ritme d’aprenentatge.
 • Una millora en la memòria de treball.
 • Un augment en la capacitat de concentració.
 • Una millora en la gestió de l’estrès i superar la por al fracàs.
 • Una millora la velocitat de processament.
 • Millors resultats en esports o activitats artístiques i visioespaciales.
 • Un augment de la motivació i l’interès en la tasca.
 • Un augment de la plasticitat neuronal.
 • Millora global de totes de les funcions.

Evidències a favor i en contra de l’eficàcia del neurofeedback en el TDAH

L’ús del neurofeedback per tractar el TDAH va començar el 1973, encara que va ser el 1976 quan es va publicar el primer estudi amb resultats positius.

Carmen Càceres, en un article el 2012, defensa l’ús d’aquesta tècnica de neurofeedback en població infantil, a causa que millora el comportament alterat, l’atenció sostinguda i el control de la impulsivitat. També Lofthouse i cols., En un estudi sobre una revisió de 14 assajos aleatoris publicats i no publicats sobre el neurofeedback en el tractament del TDAH en nens / es, va concloure que el neurofeedback pot ser considerat actualment com “probablement eficaç” per tractar el TDAH .

Autors com Monastra et al., (2002) indiquen que els resultats d’estudis que apunten a l’autoregulació de les ones theta i beta suggereixen constantment que el tractament amb neurofeedback redueix els símptomes de TDAH i milloren les variables en atenció i intel·ligència. Aquests autors també apunten que els informes dels pares i professors indiquen una millora en el comportament diari de l’infant com la disminució de la impulsivitat, hiperactivitat i la distracció.

Per contra, també hi ha autors que defensen la teoria que el neurofeedback no es planteja com una tècnica eficaç. La Guia de Pràctica Clínica sobre el Trastorn per Dèficit d’Atenció amb Hiperactivitat (TDAH) en Nens i Adolescents del Sistema Nacional de Salut (2010) resumeix les dades sobre l’evidència científica de l’ús de Neurofeeback concloent que no existeix un grau d’evidència científica acceptable per a la recomanació del seu ús en el tractament del TDAH. També les guies SIGN (2005) i AACAP (2007) defensen que no existeix evidència científica prou contrastada sobre una eficàcia provada de la tècnica en el TDAH i menys encara com a substitut a un tractament farmacològic.

Entre les majors dificultats que presenta l’ús d’aquesta tècnica a dia d’avui són, d’una banda, l’alt cost i les dificultats sobre la seva accessibilitat, ja que es tracta de tècniques que actualment no estan a disposició de la població general i el seu ús es redueix gairebé exclusivament al camp de la investigació, i d’altra banda, a l’hora d’assignar eficàcia a aquesta tècnica cal tenir en compte que la tècnica s’empra en combinació amb altres tractaments addicionals (farmacològics i psicològics), pel que és difícil aïllar l’efecte directe de la tècnica sobre la simptomatologia pura del TDAH.

És possible que aquest tipus de tècnica no suposi una alternativa a l’ús de medicaments, ni presenti una eficàcia demostrable com a única intervenció, però si pot ser una forma més d’intervenció positiva en el tractament multimodal del TDAH.

Bibliografía
Cardó, E. (2012) Neurofeedback y TDAH.
Carmen Cáceres (2012) artículo “Neurofeedback, terapia eficaz en niños con TDAH” en el Diariomedico.com
LofthouseN , Arnold LE , Hersch S , E Hurt , DeBeus R . Una revisión del tratamiento de neurofeedback para el TDAH pediátrico. J AttenDisord 2012 julio; 16 (5) :351-72.
Lorena Serna Amigo (2009). Tratamiento con Neurofeedback en niños con TDAH, Universidad de Salamanca.
Monastra V., Monastra D., and George S. The effects of Stimulant Therapy, EEG Biofeedback, and Parenting Style on the Primary Symptoms of Attention- Deficit/Hyperactivity Disorder.Applied Psychophysiology and Biofeedback.Vol. 27, nº4, (2002).

Deixa un comentari